В інтернет-просторі країн СНД бізнес у сфері продажу посилань вже звичайна справа, що дає можливість купувати беклінки в автоматичному режимі. Але в буржі справи з цим не такі радісні. Оскільки гостьові пости та аутріч потребують багато часу і грошей.

Тому в цій статті ми трохи більше дізнаємося про PBN мережу, лайфхаки щодо її створення і про те, як не потрапити в пошуковий бан.

Для чого використовують PBN?

PBN є мережею сайтів, створених з метою просунути певний продукт. Щоб не скуповувати посилання на майданчиках, створюють «піраміду», прокачують її іншим трастом і в потрібний момент посилання з сателітів переносять на потрібний ресурс.

Тема PBN одна з найбільш гарячих тем у сфері SEO просування. Навколо величезна кількість кейсів і курсів на цю тему, але потрібно розуміти, що не все так просто.

Спочатку, все здається все простим. Багато людей, які тільки почали знайомитися з цією темою, пробують інвестувати у Private Blog Network і навіть не замислюються, про мету створення цих сайтів. У них складається ілюзія, що як тільки вони прокачають сателіти, їх проект відразу залити в ТОП.

PBN це інструмент, який в руках компетентних людей може вивести ваш товар вперед навіть в заповнених сферах. Отже, припустимо, ви вирішили запустити в буржі проект під МФО, знайшли десяток донорів і дізналися, що посилання з кожного буде коштувати приблизно 400 $. Помноживши цю суму на 10, ви усвідомлюєте, що це дуже дорого для вас.

Зіткнувшись з такою проблемою, багато майстрів перестають працювати в буржі.Річ у тім, що люди хочуть зрубати трохи більше грошей з більш заможних жителів заходу, але не можуть піднятися в ТОП їх інтернет-простору.

Тому PBN це відмінний спосіб пролізти навіть в високо конкурентну нішу.

PBN функціонують за таким принципом:

  • підбираємо домен для сателітів;
  • створюємо якісний проект;
  • підсилюємо нові домени посиланнями;
  • стежимо за динамікою позицій, в разі позитивного розвитку підключаємо інші проекти;
  • застосовуємо створену схему в інших сферах.

Хоч і здається, що все максимально просто, але на ділі може вилізти безліч проблем.

Майстру, що просуває кілька проектів на просторі російськомовного інтернету, ця схема буде не зовсім актуальна.

Одна з основних проблем для користувачів PBN - це захист від пошукових систем, оскільки всі сайти з вашої схеми повинні виглядати окремим один від одного для пошуковиків.

Наскільки ефективні посилання PBN сайтів

Користь від сайтів з PBN не піддається сумніву, інакше б безліч веб-майстрів і агентств не витрачали свій час і зусилля на створення подібних схем.

Потрібно усвідомлювати, що подібна схема буде працювати тільки в тому випадку, якщо сайти тематичні та заповнені якісним контентом, а не є звичайним спамом.

Плюси та мінуси PBN

Якщо ви думаєте, що ви будете на автоматі створювати сателіти та вони тут же принесуть вам успіх, то можете навіть не цікавити цієї нішею, а закуповувати посилання. Розберімо всі за і проти цього способу.

Плюси:

  • Можливість контролювати маси посилань. Оскільки від пошукачів приходять санкції за використання SEO - посилань, PBN надає доступ до сайтів і тому можна позбутися від подібних повідомлень уникнення фільтрів.
  • Беклінк з хорошим сателіта невидимі для алгоритмів пошукових систем, тому ризик потрапляння в фільтри мінімальний.
  • Можливість експериментувати. Можна використовувати різні схеми, щоб отримати успішний проект.
  • Донори. Всі ваші посилання будуть доречними та трастовими.
  • Перевага у вашій сфері. Якщо ваші конкуренти ще тільки закуповують посилання, то ви будете попереду їх.
  • Можливість заощадити. PBN буде стояти вам набагато дешевше, ніж закупівля посилань.

Але, на жаль, цей спосіб не настільки ідеальний, оскільки:

  • Багато роботи. Вам доведеться постійно оновлювати проекти, оскільки в іншому випадку вони стануть марними.
  • Досить значні витрати. Ваші сайти потрібно зміцнити посиланнями, розкласти по хостингах, облагородити дизайном і гідним контентом, що вже досить дорого.
  • Перевіряти функціонал. Оскільки не можна допускати можливості відшукати зв'язок пошуковим системам між вашими сайтами, потрібно, щоб вони стабільно працювали, інакше один сайт, що не функціонує, потягне все в бан.
  • Низький рівень захисту. Оскільки пошукові системи весь час поліпшуються, все більше ймовірності, що ваші старання можуть зійти нанівець.
  • Інструменти для автоматизації. Потрібно буде контролювати безліч робочих моментів і контролювати, щоб все працювало без збоїв.
  • Велика команда. Хоч і можна працювати одному, але це дуже трудомістко.

PBN - не ріг достатку, а тільки інструмент для досягнення успіху, хоч і основний. Але якщо ви ще не передумали, то дізнаймося трохи більше про створення PBN мереж.

Створення PBN

Потрібно створити сітку, сайти в якій наповнені якісним контентом і облагороджені прийнятним дизайном, хоч і будуть виступати в ролі сателітів.

PBN мережі діляться на кілька видів: соціальні, на дропі та під ключ.

Соціальні PBN мережі створюють на безкоштовних платформах. В основному їх використовують у сферах з невеликою конкурентністю і, щоб розбавити посилальні профілі.

PBN мережі на дропі створюють за допомогою доменів з трастом і контентом з архівів.

PBN мережу під ключ створюють з чистого аркуша під замовлення.

Створення самої мережі вміщується в 4 пункти, але потрібно розуміти, що це справа досить рутинна, що займає чимало часу.

  1. Насамперед потрібно зареєструвати домен. Можна користуватися безкоштовним або придбати на біржі.
  2. Потім потрібно створити сайт. Можна відновити проект з архіву або зробити з нуля.
  3. Потім потрібно залити контент, створений з нуля або піднятий з архівів.
  4. І в завершенні треба проставити посилання, які можна дістати з внутрішніх сторінок або використовувати з картинок.

Думки більшості фахівців в цій сфері про різні мережі дуже різняться. Одні вважають що краще користуватися архівом, а інші, що краще створювати сателіти з чистого аркуша.

Всі способи мають свої хороші та погані сторони, тому треба виходити з бюджету.

Але якщо проект абсолютно новий, то краще створювати PBN з нуля.

Також в мережі є безліч питань про контент. Контент можна придбати на біржі або дістати з архіву. В ідеалі купувати унікальні статті, які принесуть ще більше монетизації та трафіку.

Працювати з PBN досить важко, оскільки потрібно «набити руку».

Треба займатися фінансовим звітом, оновлювати контент, стежити за динамікою позиції, трафіком і санкціями. Для цих цілей можна використовувати знайомий усім Excel або сервіси в форматі FinPL.

У чому краса дроп — доменів?

У багатьох виникає відчуття, що дроп — це можливість швидко домогтися успіху, при цьому не витрачаючи грошей. Насправді хороші дропи, які приносять результат, коштують чималих грошей.

Займатися створенням мережі за допомогою дропів набагато легше, оскільки немає потреби чекати близько року щоб набрався траст.

Висококласні фахівці стверджують, що використовуючи мережу PBN, можна заощадити купу часу.

Основний спосіб створити вдалу сітку — це використання якісних доменів, які при покупці треба добре перевіряти.

Отже, на що дивитися при виборі дропа?

  • Треба звертати увагу на тематику, оскільки краще коли тематика контенту дропу буде збігатися з темою вашої ніші.
  • Обраний вами дроп повинен мати чисту історію без забороненої тематики та не читабельного контенту.
  • У дропа повинні бути хороші показники в плані SEO та відсутності посилань на не дуже хороші сайти.
  • Обирайте домени у яких ще не пропав траст.

Купівля готових PBN

В принципі, варіант покупки вже готової PBN мережі не так вже й поганий, оскільки цей спосіб надасть вам можливість не займатися монотонною роботою і взятися за більш важливі моменти.

У даній сфері є кілька лідерів. Один з них це Link BRO SEO-експерта Віктора Карпенка, в команді якого багато висококласних фахівців. Також дуже зручно те, що ви отримаєте можливість користуватися софтом WatchDog, за допомогою якого можливо стежити за безліччю сайтів.

Хоч на головній сторінці їх сайту ціна не вказана, але приблизно вам потрібно буде готувати 100 $ - 150 $. Більш точно можна сказати виходячи від сфери та особливостей проекту, який ви хочете створити.

У цій сфері також фігурують сервіси Links Stream і PBN.LINK. В першому сервісі працює цілий штат фахівців. PBN.LINK - це одна з основних фігур у світі PBN.

Цінова політика послуг в цих сервісах схожа – від 100 $ і вище.

Також можна придбати пакет посилань, ціна якого 35 $.

PBN на безкоштовних майданчиках

Мережі генерують і на безкоштовних майданчиках, таких як LiveJournal та безліч інших і конструкторах - Wix, Nethouse або Tilda. Посилання зі свіжих сайтів приносять малий відсоток профіту, оскільки вони дають мало трасту.

Але вони відмінно підходять, щоб розбавляти кількість посилань.

Основні рекомендації

Основна помилка в роботі з сіткою полягає в тому, що новачки з часом просто забивають на якість сайтів, після чого пошукові системи виявляють всю сітку і кидають її в бан.

Тому ми підготували основні поради по роботі з PBN сітками, які допоможуть вам досягти бажаного результату.

  • Приховайте всі дані Whois, що б вас не змогли вичистити за допомогою реєстру доменів.
  • Розносьте сайти в різні хостинги, щоб на одному хостингу не було більше ніж 10 сайтів.
  • Намагайтеся щоб у кожного вашого проекту був унікальний IP адресу.
  • З обережністю використовуйте CloudFlare, оскільки даний сервіс партнер Google, а значить може передавати дані цієї пошукової системи.
  • Не міняйте сферу купленого дропа, оскільки це викличе підозру у пошукової системи.
  • Прибігайте до використання інструментів автоматизації - Rush Analytics (надає шість способів автоматизації), LinkChecker (дає можливість контролювати посилання в реальному часі), Archivarix (дає можливість дістати сайт, який знаходиться в архіві).

  • Створюйте тематичні сторінки, оскільки сайт які не розвиваються стають баластом для розвитку.
  • Розбавляйте посилання, щоб не потрапити під санкції.
  • Постійно аналізуйте сайти на предмет працездатності та сплачуйте вчасно хостинг і домен.
  • Завжди підвищуйте якість сателітів.

Пам'ятайте, тільки якісні PBN мережі принесуть вам успіх. Завжди контролюйте всі моменти та не бійтеся позбавлятися від баласту!